A fokhagyma hatóanyagai

Ma már jól tudjuk, hogy a fokhagyma annak ellenére, hogy igen erős aromával rendelkezik, - amit a mai napig a legtöbb ember kellemetlen szagként jellemez - kiváló gyógynövény. De nem tekintettünk rá mindig gyógynövényként. Egészen 1858-ig kellett várni, amíg Louis Pasteur kimutatta a fokhagyma erős antibakteriális és gombaellenes hatását. Ezt követően megint el kellett telnie egy kis időnek, amíg 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár kivonta a fokhagyma hatóanyagait és izolálta az alliin-t és az abból kialakuló allicint.

fokhagyma4

Az alliin egy természetes szulfoxid, a friss fokhagyma természetes alkotóeleme. A cisztein nevezetű aminosav egyik származéka. Ha a friss fokhagymát felaprítjuk vagy megtörjük, akkor az alliináz az alliinból allicint állít elő. A fokhagymát már az ókor óta használják e hatóanyag miatt - az alliin erős antioxidáns hatással és hidroxil gyök tisztító tulajdonsággal rendelkezik, így a fokhagyma segítségével hatékonyan szembeszállhatunk a szabadgyökök károsító, roncsoló hatásaival szemben.

Kutatások igazolják azt is, hogy jótékonyan befolyásolja az immunválaszt a vérben.

Az allicin egy organoszulfur vegyület, melyet a fokhagymából nyerhetünk ki. Elsőként Chester J. Cavallito és John Hays Bailey laboratóriumában vizsgálták és tanulmányozták 1944-ben. E színtelen folyadéknak jellegzetesen szúrós szaga van. A vegyület antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. E vegyületet a fokhagyma azért termeli, hogy megvédje magát az egyes kártevők ellen. A vegyület csak akkor termlődik, ha a fokhagyma szövetei károsodnak. Az allicin igen instabil, 16 órán tartó 18 Celsius-fokos hőmérsékleten szerkezete károsul és lebomlik.

A fokhagyma eme anyagokon kívül tartalmaz még szénhidrátokat, fehérjéket, különböző ásványi anyagokat és vitaminokat is (A, B, C, E).

Fokhagymaolaj kapszula1000 mg 90 db (Vitaking)

-0% Fokhagymaolaj kapszula 1000 mg 90 db (Vitaking)

A fokhagyma több mint 200-féle biológiailag aktív anyagot - vitamin, ásványi anyagot, aminosavat és enzimet tartalmaz, amik nagyon jó haátssal vannak az egészségre.

Ár: 1830 Ft
1830 Ft
Megnézem

Interherb NAPI1 FokhagymaExtraktum 30 db

Interherb NAPI1 Fokhagyma Extraktum 30 db

A Fokhagyma tradicionálisan használt közkedvelt gyógy- és fűszernövény. A megfelelő koleszterinszintért étrend-kiegészítő.

Ár: 1350 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!