A fokhagyma hatóanyagai

Ma már jól tudjuk, hogy a fokhagyma annak ellenére, hogy igen erős aromával rendelkezik, - amit a mai napig a legtöbb ember kellemetlen szagként jellemez - kiváló gyógynövény. De nem tekintettünk rá mindig gyógynövényként. Egészen 1858-ig kellett várni, amíg Louis Pasteur kimutatta a fokhagyma erős antibakteriális és gombaellenes hatását. Ezt követően megint el kellett telnie egy kis időnek, amíg 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár kivonta a fokhagyma hatóanyagait és izolálta az alliin-t és az abból kialakuló allicint.

fokhagyma4

Az alliin egy természetes szulfoxid, a friss fokhagyma természetes alkotóeleme. A cisztein nevezetű aminosav egyik származéka. Ha a friss fokhagymát felaprítjuk vagy megtörjük, akkor az alliináz az alliinból allicint állít elő. A fokhagymát már az ókor óta használják e hatóanyag miatt - az alliin erős antioxidáns hatással és hidroxil gyök tisztító tulajdonsággal rendelkezik, így a fokhagyma segítségével hatékonyan szembeszállhatunk a szabadgyökök károsító, roncsoló hatásaival szemben.

Kutatások igazolják azt is, hogy jótékonyan befolyásolja az immunválaszt a vérben.

Az allicin egy organoszulfur vegyület, melyet a fokhagymából nyerhetünk ki. Elsőként Chester J. Cavallito és John Hays Bailey laboratóriumában vizsgálták és tanulmányozták 1944-ben. E színtelen folyadéknak jellegzetesen szúrós szaga van. A vegyület antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. E vegyületet a fokhagyma azért termeli, hogy megvédje magát az egyes kártevők ellen. A vegyület csak akkor termlődik, ha a fokhagyma szövetei károsodnak. Az allicin igen instabil, 16 órán tartó 18 Celsius-fokos hőmérsékleten szerkezete károsul és lebomlik.

A fokhagyma eme anyagokon kívül tartalmaz még szénhidrátokat, fehérjéket, különböző ásványi anyagokat és vitaminokat is (A, B, C, E).

Fokhagyma termékek ITT!
Újdonság

Vitaking Fokhagymaolajgélkapszula 90db

Vitaking Fokhagymaolaj gélkapszula 90db

Kapszulánként 15 mg allicin-tartalommal az immunerősítésért, a normál koleszterinszint fenntartásáért, az egészséges májműködésért és az erek állapotának megőrzéséért.

Ár: 1830 Ft
Megnézem

Interherb NAPI1 FokhagymaExtraktum 30 db

Interherb NAPI1 Fokhagyma Extraktum 30 db

Kivonata előnyösen befolyásolja a vérlipid (vérzsír), az összkoleszterin és az LDL-koleszterin, valamint triglicerid szintet,

Ár: 1740 Ft
Megnézem
Újdonság

Dr. Aliment FeketeFokhagyma 55 g

Dr. Aliment Fekete Fokhagyma 55 g

Magyar fokhagymából, speciális technológiával készített fokhagyma. Fogyasztható önmagában, valamint hozzáadható ételekhez is.

Ár: 1495 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!